Runt munnen

Behandlingar runt munnen

Vad vill du förbättra? Kombinationsbehandlingar är oftast bästa lösningen.

När huden förlorar sin spänst och elasticitet vid området kring munnen, är det vanligt att rynkor kring munnen uppstår. En minskad kollagenstimulering i huden förändrar också läpparnas form som då förlorar både volym och vitalitet och mungiporna börjar luta ned.

Såväl ärftliga faktorer som livsstil spelar in när vi åldras. Sol, rökning eller andra ohälsosamma aktiviteter kan accelerera processen. För en del kommer de första tecken på åldrande tidigt, för andra sent. Det finns därför ingen generell regel för när det är lämpligt att justera det man inte trivs med.

Bland de vanligaste problemen som många vill få hjälp med är

  • Rynkor runt munnen
  • Sura mungipor
  • Slapp hud som skapar intryck av sk hamsterpåsar
  • Volymförlust av läpparna
  • Synbart tandkött i samband med leende (Gummy Smile)
  • Godartade hudförändringar kring munnen, tex vårtor, pigmentförändringar eller xanthelasma (oregelbundet formade gulvita fläckar)

Åtgärder

Det du vill förändra eller justera kan många gånger ha flera lösningar. Ofta krävs olika typer av behandlingar för att uppnå ett fullgott resultat. Behandlingen kan ge en direkt synbar effekt. Men ibland krävs tålamod eftersom resultatet inte kommer omedelbart. Därför lägger vi gärna upp en individuell behandlingsplan för både lång och kort sikt.

Nedan följer exempel på hur du kan behandla de vanligaste problemen. Baserat på vår kliniska erfarenhet ger vi dig information om de mest framgångsrika åtgärderna.

Fillers

Rynkorna kring munnen behandlas framgångsrikt med filler. Resultatet syns omedelbart och varar mellan 4 -12 månader beroende på val av fillers och individuella faktorer. Om mungiporna börjar peka nedåt kan man också med hjälp av filler skapa en ”gladare mun”. De så kallade “hamsterpåsarna” som lägger sig som två veck kring munnen, kan också reduceras med fillerbehandling.

Läppförstoring

Med åldrandet bli läpparna gradvis torrare och skrynkligare och förlorar sin volym. Genom läppförstoring kan man återskapa symmetri och vitalitet. Vi använde krosslänkade fillers som integreras lätt i vävnaden och ger ett naturligt resultat.

Botox

Med hjälp av mycket små mängder Botox som injiceras i överläppen, kan rynkor kring munnen reduceras. Vissa kan uppleva ett obehag när Botoxen börjar verka då läppens rörlighet minskar. Man kommer inte att tala otydligt men för den som arbetar med sång, avråder vi behandlingen. Endast mycket små mängder injiceras, effekten varar därför endast ca 6 veckor, därefter bör behandlingen upprepas för bibehållas.

För “sura mungipor” kan botox också vara ett utmärkt alternativ. Muskulaturen som drar mungiporna nedåt försvagas vilket resulterar i en gladare mun. Effekten varar ca 3-4 månader.

Besväras man av ett leende som exponerar tandköttet (gummy smile), kan Botox försvaga överläppens muskulatur och på så vis sänka överläppen.

Laserpeeling

Vid en laserpeeling används en stark energimängd som både ger en fräsch hudyta men också en effektiv kollagenstimulering. Resultatet blir en stramare och fastare hud och rynkor och linjer reduceras.

Beroende på laser styrka, kan det behandlade området vara märkbart svullet och en rodnad kan sitta kvar i upp till en vecka. Vi behov kan behandlingen behöva upprepas.

Solning minst 2 veckor före och 3 veckor efter behandling bör undvikas.

Laserbehandling 4D

En mycket effektiv laser behandlar rynkorna både inifrån munhålan och på själva området kring munnen. Laserns värmeenergi skapar en kollagenstimulering och inom loppet av en månad är huduppstramningen påtaglig. Då hudens olika bindvävslager förnyas, reduceras både nasolabialfårorna (rynkan från näsvinge till mungipa), vecket från mungipa till haka (de sk hamsterpåsarna) samt hudens porer.

Vi rekommenderar att 4D-behandlingen görs som en kur på 3-4 gånger, med ett mellanrum på ca 4-6 veckor. Därefter två gånger per år för att bibehålla resultatet.
Solning minst 2 veckor före och 3 veckor efter behandling bör undvikas.