fbpx

Bakgrund

Dr Adel Haghjoo

The story

Adel Haghjoo kom 1974 till Sverige från Iran. Studerade matematik och datavetenskap vid Umeå Universitet och skulle sedan återvända. Men så blev det inte. Han träffade kärleken Sonja, växlade till medicinstudier och blev läkare. En son blev snabbt fem. Tre av dem är nu medicinare. Adel upplevde intensiva år som småbarnsförälder och studerande.

Efter 26 år i Norrland flyttade han till Göteborg och startade Backa Läkarhus. Företaget växte snabbt till en koncern med åtta enheter och 350 MKr i årsomsättning. Idag driver Adel ett flertal verksamheter. En specialistklinik inom kirurgi och två estetiska kliniker, Adel Estetik i Stockholm och Göteborg.

This photo of Lapland Sweden is courtesy of TripAdvisor

Välkomnad provinsläkare i Lappland

Som färdigutbildad doktor arbetade Adel som landsortsläkare i Norrlands djupaste inland. Han pratar lyriskt om sina 42 år i Sverige: ”Jag älskar Sverige och det svenska folket. Jag är tacksam över att ha träffat de människor jag mötte på den norrländska landsbygden. De visade mig en stor gästvänlighet och värme. För mig som är född i en storstad var det fantastiskt att lära känna människorna i glesbygden, naturen, vidderna och skogarna.”

Adel gick in för sin uppgift som doktor redan från början. För honom blev arbetet en del av livet. Han fanns tillgänglig dygnet runt, patienten var i alltid fokus. När han lämnade det lilla samhället i Sorsele, fick Lapplands sjukvårdsdirektör ta emot många skrivelser och protestlistor. Det var tydligt att Adel hade blivit en viktig del av folkets vardag och på många vis utsatta livsvillkor.

En folkets doktor som aldrig glömt sin historia

Efter många års tjänstgöring som landsortsläkare och på Umeå Universitetssjukhus, hade Adel två specialiseringar i allmänkirurgi och allmänmedicin då han flyttade till Göteborg. Där startade han Backa Läkarhus som under 15 år kom att växa till en framgångsrik vårdkedja.

Hans hjärta har alltid haft en särskild plats för samhällets svaga och marginaliserade. Det var därför ett naturligt steg att även finnas i Angered när verksamheten expanderade. Under de sista åren som delägare i vårdföretaget, kom Adel att bli en välkänd profil och förgrundsgestalt i Göteborgs nordöstra områden. Människor associerar honom med ”folkets doktor”. Precis som i Norrland, fanns han till hands dygnet runt för sina patienter där vårdbehoven var som störst.

”Jag kommer från mycket enkla förhållanden. I de södra kvarteren i Teheran handlade det om att överleva. Jag lärde mig snabbt att ska jag komma vidare i livet får man aldrig ge upp”, säger Adel och fortsätter: ”Jag tror att min styrka kommer från min anspråkslösa bakgrund. Jag har haft mycket tur i livet. Och det känns som att man vill ge tillbaka på något sätt.”

Sålde majs på gatan

Under uppväxtåren fick Adel tidigt hitta kreativa sätt att tjäna pengar på sommarloven: ”När jag var 12 sålde jag majs på gatan. Jag såg att folk var hungriga efter jobbet så jag köpte majs billigt på marknaden som jag grillade och sålde vidare.”

Adel visade sig vara ganska flink och hade läshuvud. ”Mamma och pappa trodde på mig. De beslutade att skicka iväg mig utomlands för att studera. Hela familjen hade sparat för att det skulle bli möjligt.”, säger Adel. Han småler och fortsätter: ”Jag minns hur rädd jag blev när mina föräldrar hade köpt en tvättmaskin på avbetalning, precis innan jag skulle resa. Det kunde äventyra hela resan. Jag visste ju att min familj hade stora förväntningar på mig. Men det gick bra.”

Med känsla för estetik och skönhet

Idag driver Adel två verksamheter som man hittar centralt i Göteborg och Stockholm. Men klinikerna har olika ändamål. Adel Specialistklinik erbjuder medicinska vårdrelaterade tjänster. Sedan 2013 finns också Adel Estetik som är helt inriktat på estetiska ingrepp. ”Jag tror jag har känsla för estetik och skönhet”, säger Adel blygsamt. Mamma Arefeh var sömmerska och mycket av det konstnärliga tänket bär han med sig från henne.

Efter flera års erfarenhet inom allmänkirurgi och allmänmedicin, var steget över till minimal estetisk kirurgi naturligt. Om den estetiska verksamheten, säger Adel med övertygelse: ”Jag tycker om människor och att göra dem glada. Det känns härligt att få jobba med något så positivt.”

 

Adel med familj