Bakgrund

The story

Adel Haghjoo kom 1974 till Sverige från Iran. Studerade matematik och datavetenskap vid Umeå Universitet och skulle sedan återvända. Men så blev det inte. Han träffade kärleken Sonja, växlade till medicinstudier och blev läkare. En son blev snabbt fem. Tre av dem är nu medicinare. Adel upplevde intensiva år som småbarnsförälder och studerande.

Efter 26 år i Norrland flyttade han till Göteborg och startade Backa Läkarhus. Företaget växte snabbt till en koncern med åtta enheter och 350 MKr i årsomsättning.

Idag driver Adel en specialistklinik inom privat vård och en estetisk klinik, Adel Estetik. Båda verksamheterna finns i Stockholm och Göteborg.

This photo of Lapland Sweden is courtesy of TripAdvisor

Provinsläkare i Lappland

Som färdigutbildad doktor arbetade Adel som landsortsläkare i Norrlands djupaste inland. Han pratar lyriskt om sina 47 år i Sverige: ”Jag älskar Sverige och det svenska folket. Jag är tacksam över att ha träffat de människor jag mötte på den norrländska landsbygden. De visade mig en stor gästvänlighet och värme. För mig som är född i en storstad var det fantastiskt att lära känna människorna i glesbygden, naturen, vidderna och skogarna.”

Adel gick in för sin uppgift som doktor redan från början. För honom blev arbetet en del av livet. Han fanns tillgänglig dygnet runt, patienten var i alltid fokus. När han lämnade det lilla samhället i Sorsele, fick Lapplands sjukvårdsdirektör ta emot många skrivelser och protestlistor. Det var tydligt att Adel hade blivit en viktig del av folkets vardag och på många vis utsatta livsvillkor.

Folkets doktor

Efter många års tjänstgöring som landsortsläkare och på Umeå Universitetssjukhus, hade Adel två specialiseringar i allmänkirurgi och allmänmedicin. Han flyttade till Göteborg. Där startade han Backa Läkarhus som under 15 år växte till en vårdkedja.

Samhällets svaga har alltid haft en särskild plats i Adels hjärta. Att finnas i utsatta områden blev ett naturligt steg när verksamheten expanderade. Under de sista åren som delägare i vårdföretaget, blev Adel att en välkänd profil. I Göteborgs nordöstra områden är han en förgrundsgestalt. Människor associerar honom med ”folkets doktor”. Precis som i Norrland, fanns han till hands dygnet runt för sina patienter där vårdbehoven var som störst.

”Jag kommer från enkla förhållanden. I de södra kvarteren i Teheran är folk fattiga. Det handlade om att överleva. Jag lärde mig snabbt att aldrig ge upp”, säger Adel och fortsätter: ”Styrkan ligger nog i min bakgrund. Man kan inte ta något för givet. Jag har haft mycket tur i livet. Och det känns som att man vill ge tillbaka på något sätt.”

Sålde majs på gatan

Under uppväxtåren fick Adel visa prov på kreativitet: ”På sommarloven sålde jag majs på gatan. Jag såg att folk var hungriga efter jobbet så jag köpte majs billigt på marknaden. Jag grillade det och sålde vidare.”

Pojken Adel visade sig vara ganska flink. Han hade läshuvud. ”Mamma och pappa trodde på mig. De beslutade att skicka iväg mig utomlands för att studera. Hela familjen hade sparat för att det skulle bli möjligt.”, säger Adel. Han småler och fortsätter: ”Jag minns hur rädd jag blev när mina föräldrar hade köpt en tvättmaskin på avbetalning, precis innan jag skulle resa. Ett sådant stort köp kunde äventyra hela resan. Jag visste ju att min familj hade stora förväntningar på mig. Men det gick bra.”

Med känsla för estetik och skönhet

Idag driver Adel två verksamheter som man hittar centralt i Stockholm och Göteborg. Men de har olika ändamål. Adel Specialistklinik erbjuder medicinska vårdrelaterade tjänster. Sedan 2013 finns också Adel Estetik som är inriktat på estetiska ingrepp. ”Jag tror jag har känsla för estetik och skönhet”, säger Adel blygsamt. Mamma Arefeh var sömmerska och mycket av det konstnärliga tänket bär han med sig från henne.

Efter flera års erfarenhet inom allmänkirurgi och allmänmedicin, var steget över till minimal estetisk kirurgi naturligt. Om den estetiska verksamheten, säger Adel med övertygelse: ”Jag tycker om människor och att göra dem glada. Det känns härligt att få jobba med något så positivt.”

 

Adel med familj