Ögonlocksplastik

Direkt kosmetisk effekt med ögonlocksplastik

Ögonplastik, preparationVid kontakt med andra människor är ögonen det vi instinktivt uppmärksammar först. Eftersom vår mimik och individuella gester centreras kring ögat, spelar området däromkring en stor roll för hur omgivningen uppfattar vår kroppsliga kommunikation. Därför är det kanske också naturligt att ögonlocksplastik är ett av världens mest utförda kosmetiska ingrepp.

Med åldern börjar huden förlora sin spänst vilket medför att ögonbrynen sänks, huden på övre ögonlocket blir slapp, ögonhålan blir oformlig och fettpåsar under ögonen blir synliga. Även rynkor blir tydligare, inte minst på nedre ögonlocket. Om huden är slapp och ”påsig” ger det automatiskt ett trött och lite dämpat ansiktsuttryck – oavsett om man är pigg och utvilad.

Det kan då vara aktuellt att utföra en operation.

Ögonens områden och dess funktioner

För att genomföra en framgångsrik och säker ögonlocksoperation är det centralt att förstå ögonlockets viktigaste funktion. Det skyddar själva ögat mot smuts, återfuktar ögat vid blinkning samt skapar mörker när vi sover. Ögonbrynen har däremot inte samma direktskyddande funktion men markerar den övre benkanten av ögonhålan som skyddar mot till exempel slag. Ögonbrynen har också en viktig funktion vad gäller mimik och kosmetik. Ögats inre och yttre vrå är fixerad till benkanten vid ögonhålan och de har båda betydelse för tårvätskan.

Om operationen

ÖgonplastikÖgonlocksoperationer har generellt en genomgripande kosmetisk effekt. Denna effekt är många gånger lika god som, eller bättre än effekten av omfattande ansiktsoperationer som sker under narkos. Ögonlocksplastik utförs istället under lokalbedövning och tar mellan 30-90 minuter.

De första dagarna bör man ta det lugnt, har du inte ett fysiskt ansträngande arbete kan du återgå till detta efter 2-3 dagar. Stygn efter operationen har man vanligtvis i en vecka och under den tiden är det vanligt med svullnad och eventuellt missfärgning (blåmärken) runt ögonen.

Undvik sport och motion första veckan efter operation.

De 5 vanligaste operationstyperna är

 • Övre ögonlock
 • Nedre ögonlock
 • Double Eyelid Surgery (”asiatiska ögonlock”)
 • Ptos (hängande ögonlock pga slapp muskulatur)
 • Slapphet i ögonvrån

För mer information om din ögonlocksoperation, förberedelser och vad du behöver veta inför ingreppet, läs vårt informationsblad .

Övre ögonlock

Med åldern upplever många att ögonlocken blir tunga, man får påsar eller att synen påverkas. Globlinjen suddas ut och man kan få problem med att lägga ögonmake-up. Ögonlocket får ett U-format utseende som gör att ansiktet framstår som gammalt och trött.

Operation av de övre ögonlocken är ett relativt enkelt ingrepp men med en mycket stor kosmetisk effekt. Den existerande hudlinjen på ögonlocket används som utgångspunkt och ärret kan därför bara anas, om det överhuvudtaget syns, på ett stängt öga efter 6-12 månader.

Operationen kan idag erbjudas med flera alternativ. En typisk ögonlocksoperation innebär reducering av överskottshud och muskulatur men det är möjligt att kombinera ingreppet med:

 • Borttagning av ”fettpåsar” vid inre ögonvrån.
 • Internt ögonbrynslyft (dvs. genom samma öppning vilket inte ger fler ärr)
 • Semi-komplett pretrichialt ögonbrynslyft (ärr vid hårfästet i tinningsområdet)
 • Direkt ögonbrynslyft (ärr över ögonbrynet eller i en befintlig pannrynka)
 • Uppstramning av muskeln som öppnar och stänger ögat

Om man enbart stramar upp muskeln som öppnar och stänger ögonlocket kallas detta ptos-operation.

Nedre ögonlock

Då ögonhålan blir större med åldern och hudens bindväv blir mindre fast, uppstår rynkor och påsar under ögonen. Samtidigt försvagas ansiktets ledband mellan ben och underhud och ansiktets ”fettkuddar”, som karaktäriserar utseendet i ungdomen, krymper. På så sätt ger tyngdkraften ansiktet ett hängigt utseende.

Vid operationen tas överskottshud bort och huden stramas därigenom upp. Med den operationsteknik som används ändras inte ögats form. Resultatet av operationen är påtagligt, ett ”trött och slitet” intryck omvandlas till en pigg och alert blick.

Ingreppet kan kombineras med:

 • Borttagning av fettpåsar
 • Omfördelning av fettväv, t.ex för att fylla ut veck under ögat
 • Uppstramning av hud över kindbenen
 • Skapa ”cat-eyes”

Om det endast finns påsar under ögonen utan överskottshud kan ingreppet ske från insidan av det nedre ögonlocket.

Double eyelid surgery

Många asiater väljer att genomgå operation av övre ögonlocken, s.k. double eyelid surgery, som skapar en tydlig globlinje. Ögat upplevs som större utan att dess form ändras. Många asiater har förvisso en globlinje, men den sitter lågt och är ofta olika mellan ögonen.

Double eyelid operationen utförs med någon av teknikerna nedan:

 • Stängd suturteknik, i stort sett inget ärr, lämpligt för unga patienter oftast utan fettpåsar.
 • Öppen teknik med minimalt ärr i globlinjen samt borttagning av fettpåsar och lite överskottshud.
 • ”Small-incision”-teknik, en s.k. minimal invasiv teknik där operationen utförs med 3 små snitt i ögonlocket. Ingreppet lämpar sig bäst när finns lite fettväv att avlägsna. Läkningsprocessen är snabb. Denna teknik kan utökas till en s.k. semi-stängd teknik som då ger möjlighet att avlägsna fettväv där behovet finns.

Operationen skapar ett öppet intryck av ögonen.

Om Dr. Jesper Thulesen

Dr. Med., Ph.D. Jesper Thulesen har en lång erfarenhet av kosmetisk ögonlocksplastik och är medlem i FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology). Det har resulterat i ett nära samarbete med några av Danmarks mest erfarna plastikkirurger och är idag flitigt anlitad av dem som ögonspecialist.

Han står även bakom Eye5, ett danskt företag med flera kliniker runt om i Danmark som utför ögonlocksplastik.

Jesper Thulesen har en svensk läkarlegitimation och är godkänd av Socialstyrelsen att utföra ögonlocksplastik i Sverige.


Prislista

Behandling Pris
Övre ögonlock 16 000 kr
Nedre ögonlock 22 000 kr
Både övre och nedre ögonlock 35 000 kr
Double Eyelid Surgery 25 000 kr

För att kunna avgöra om du har rätt förutsättningar för att utföra behandlingen, är det viktigt att du går på en konsultation innan du bokar tid för själva behandlingen. Konsultationen är obligatorisk och kostar 300 kr. Bestämmer du dig för att utföra behandlingen ingår konsultationen i priset.

Alla priser inkluderar moms.


Behandlingen ges på alla våra kliniker.