Behandling av kärl och ådernät

Behandling av kärl och ådernät

Kvinna på strandKärlbristningar i ansikte och på ben kan vara besvärande att ha. Ofta är de röda, blå eller lila och sitter på benen eller i ansiktet. Kärlbristningar kan orsakas av solexponering, användning av P-piller, graviditet, hormonbehandling, ålder och arvsanlag.

Inte sällan uppkommer en svullnad och tyngdkänsla i benen som påverkar vardagen på olika sätt. Även kärl i ansiktet kan vara irriterande eftersom det ger intrycket av en ojämn och gammal hud.

Idag finns effektiva och smidiga sätt att behandla kärl med laser. Ofta medför en sådan laserbehandling stora vinster, man ser friskare ut och inte minst, man mår bättre.

Ljuset från lasern har en specifik våglängd och energimängd som absorberas i blodkärlen. När ljuset når kärlet uppstår en värmeutveckling som endast skadar kärlväggarna och dessa förstörs och täpps igen. Huden runt omkring påverkas inte eftersom denna nås av andra våglängder.

Näsa, kärl, före och efter
Slutresultat efter 2 behandlingar.

Kind, kärl, före och efter
Slutresultat efter 3 behandlingar.


Vanliga frågor

Kan man använda makeup efter behandlingen?

Man kan använda makeup direkt efteråt om man önskar.

Finns det några bieffekter med behandlingen?

Efter behandlingen kan man vara röd och svullen. Det försvinner normalt efter en till två dagar. Stödstrumpor rekommenderas därför första veckan.

I vissa fall kan kärlen bli svarta innan de försvinner, man får så kallade laserblåmärken (purpura). Där man får blåmärken brukar resultatet på kärlen bli extra bra. Det är helt ofarligt och försvinner inom 1 – 2 veckor.

Gör det ont att behandlas med laser?

Vid behandling av laser i ansiktet kan man känna ett kortvarigt obehag. En del beskriver det som en gummisnodd mot huden.

Under behandlingen blåses en kall luftström mot hudytan som lindrar och reducerar obehagskänslan.

Vid behandling av laser på benen rekommenderar vi att man tar 2 Paracetamol (Alvedon eller Panodil) á 500 mg kvällen innan behandlingen, därefter 2 på morgonen. Skulle du ha tid för behandling på eftermiddagen är det bra att ta 2 tabletter en timme innan behandlingen.

Hur stora kan kärlen vara som man behandlar?

Man kan behandla kärlbristningar på benen upp till 3 – 4 mm i tjocklek. För ett fullgott resultat krävs då att man upprepar behandlingen 1 – 2 gånger.

Hur många behandlingar krävs för att få ett bra resultat?

Normalt behöver du upprepa din behandling en gång men det kan variera individuellt. Resultatet efter en behandling ser man fullt ut efter 4 veckor i ansiktet och efter 2 – 3 månader på benen.

Det bör gå 2 – 3 månader mellan varje behandling.

Vad ska man tänka på efter behandlingen?

Man får inte sola 1 vecka efter behandlingen.

Stödstrumpor rekommenderas första veckan.

Du kan röra på dig som vanligt efter behandlingen men bör inte utöva kraftigare fysisk aktivitet under första veckan efteråt.

Vad ska man tänka på innan behandlingen?

I likhet med all laserbehandling är det viktigt att undvika solen eller alltid använda solskyddsfaktor 30 SPF eller högre vid solexponering. Det ska göras i minst 4 veckor innan behandling.

Vid behandling av laser på benen rekommenderar vi att man tar 2 Paracetamol (Alvedon eller Panodil) á 500 mg kvällen innan behandlingen, därefter 2 på morgonen. Skulle du ha tid för behandling på eftermiddagen är det bra att ta 2 tabletter en timme innan behandlingen.

Blodförtunnande medicin (t ex Trombyl och Waran) kan då man behandlas med laser ge blåmärken.

Vid behandling av kärl i ansiktet ser vi helst att du kommer utan makeup. Behandlingen kräver en ren och omålad hud.